Biocsírák Biocsírák

MINDEN, AMIT A CSÍRÁZTATÁSRÓL TUDNI KELL

Sokakban idézhet fel szép emlékeket az általános iskolai környezetismeret óra, valamint a pohárban, vizes vatta között csíráztatott babszemek. Az akkor még izgalmasnak tűnő kísérletet felnőttkorban már felváltja a valódi kertészkedés és növénytermesztés. Aki azonban mégis szeretne visszanyúlni a gyökerekhez, minden gond nélkül megteheti ezt legújabb Buzzy BIO csíramag sorozatunkkal!

Miket csíráztathatunk otthon?

Sokféle növény magja alkalmas csíráztatásra, de vannak olyanok is melyek mérgezők, ilyen például a paradicsom, paprika, burgonya és a padlizsán is. Ezért is fontos, hogy csak kifejezetten csíráztatásra szánt magot használjunk, hiszen ezekre magasabb biztonsági előírások vonatkoznak, mint az általános vetőmagokra. A kerti ültetésre vagy madáreleségbe szánt magvak alkalmatlanok a csíráztatásra, mivel legtöbbször gombaölő szerrel vannak bevonva vagy más módon kezelték őket. Az általunk forgalmazott Buzzy BIO csíramagok mindegyikét tesztelték Salmonella spp, Listeria monocytogenes, E. coli O157:H7 és EHEC jelenlétére, így biztonsággal fogyaszthatók otthoni termesztés mellett is.

A csírák változatos ízvilágúak, így találunk közöttük édesebb, erőteljesebb, pikáns és kifejezetten csípős fajtákat is. Ennek köszönhetően a konyhában is változatos ételekhez használhatjuk őket szerves hozzávalóként vagy akár csak díszítés, fűszerezés céljából.

Milyen felszerelésre van szükségünk?

Ideális megoldás, ha egy két- vagy háromszintű csírázóedényt választunk a termesztéshez. Ezek a célnak kiválóan megfelelnek, és egyszerre több, különféle csírát is nevelhetünk. A többszintes csíráztatók olyan elemei lyukacsosak, amelyek lehetővé teszik az alapos átöblítést, az edények alján található gyűjtők pedig egyből összegyűjtik a felesleges vizet is.

Inline_biocsira_1

Ha nem szeretnénk speciálisan csíráztatásra kialakított eszközt vásárolni, elkészíthetjük saját csíráztatónkat is – a legegyszerűbb és legmegbízhatóbb házi módszer, ha veszünk egy nagy üvegedényt, és a tetejét lefedjük egy gumival rögzített muszlin- vagy gézdarabbal. Ezután az említett öblítést az anyagon keresztül átengedett vízzel végezzük, amit aztán ugyanígy ki is tudunk önteni. A felesleges víz eltávolításához ilyenkor javasolt, hogy az üveget tegyük fejjel lefelé egy tálba 45°-os szögben.

Hogyan álljunk neki a csíráztatásnak?

A csíráztatás folyamata rendkívül egyszerű, de az alábbiakban összeszedtük a legfontosabb lépéseket, amiket követve igazán bőtermésű növényeket nevelhetünk.

1. lépés: Keressünk megfelelő helyet az otthonunkban

A világos, egyenletes fényerejű és hűvös hely a legjobb, a közvetlen napfényt általában nem szeretik a csírák. Ilyen hely lehet például egy északi fekvésű ablakpárkányon vagy napfénytől védett asztalokon. Kulcsfontosságú a jó légáramlás, ezért olyan helyet válasszunk, ahol jó a szellőzés, és még véletlenül se tegyük a csíráztató edényünket zárt helyre.

2. lépés: Készítsük elő a felszerelésünket

Fontos, hogy a csírák termesztésére használt eszközöket használat előtt alaposan tisztítsuk meg forró vízben. Mindig mossunk kezet a magvak, valamint a csírák kezelése előtt. Válasszuk ki a Buzzy BIO csíramagok kínálatából azokat a fajtákat, amiket szeretnénk csíráztatni, és nézzük meg a tasak elején, hány napos termesztési idővel számolhatunk.

3. lépés: Az áztatás

A magokat áztassuk be egy éjszakára hideg vízbe, hogy újra megszívják magukat folyadékkal, ez elősegíti a csírázási folyamatot. Helyezzük a magokat a fent már említett csíráztatótálba vagy házi készítésű üvegünkbe, majd töltsük fel vízzel az edényt: egy adag csírához körülbelül 2-3-szor annyi vizet használjunk, majd hagyjuk 8-12 órán át pihenni őket.

4. lépés: Az öblítés

Miután éjszakára beáztattuk a magokat, a következő lépés, hogy másnap reggel csepegtessük le őket, majd az öblítés-lecsepegtetés folyamatát naponta 2-3 alkalommal ismételjük hideg vízzel, amíg meg nem jelennek az első hajtások. Fontos, hogy gyakran vizezzük a csírákat, hogy elkerüljük a baktériumok felhalmozódását. A növekvő csírákat általában 20°C körüli hőmérsékleten kell tartani – ez is segíti őket a csírázásban, viszont a baktériumok vagy penészgombák szaporodását meggátolja.

5. lépés: A szellőzés fenntartása

A magokat az áztatást követően is nedvesen kell tartani, de fontos, hogy aránylag szétterítve kerüljenek az edényekbe, hogy biztosíthassuk a jó légáramlást. Ha üvegedényt használunk, próbáljunk hosszú és meglehetősen széles fajtát keresni, tálcáknál, tégelyeknél pedig kerüljük a kisméretű, alacsony opciókat. A felesleges víz eltávolításakor ütögessük meg az edényünk oldalát, hogy a lehető legtöbb nem kívánt nedvességet eltávolítsuk.

6. lépés: Betakarítás és tárolás

A házilag termesztett csírák akár már 4 napon belül fogyaszthatók, a csírázási időt minden esetben megtalálhatjuk a Buzzy BIO csíramagok tasakjának előlapján. A betakarításhoz öblítsük le a csírákat, és alaposan csepegtessük le. A felesleges nedvesség eltávolításának egyik leghatékonyabb módja, ha a csírákat muszlinba vagy konyharuhába helyezzük és hagyjuk, hogy az anyag felszívja róluk a nedvességet. Mielőtt egy edényben a hűtőszekrénybe helyezzük őket, bizonyosodjunk meg arról, hogy szárazak.

A fogyasztásra kész, otthon termesztett csírák megfelelő körülmények között akár 5-7 napig is elállnak. Ha a hajtások elkezdenek elszíneződni, savanyú szagot árasztani, akkor azonnal dobjuk ki őket.

Inline_biocsira_2

Felhasználásuk a konyhában

A csíráztatott magvak és hüvelyesek nagyon sokoldalúak. Friss, ropogós állaguk miatt különösen jók reggeli ételekhez, levesekhez, halakhoz, salátákhoz, de gyakran használják a keleti konyhában is. Különböző mártogatósok készítése során csírákkal ízesíthetjük és tehetjük érdekessé például a humuszt is. Legyünk akár kezdők, akár haladók a konyhában és a kertészkedésben, a csíráztatás egy rendkívül egyszerű és könnyen kivitelezhető folyamat. A friss csírák ízletes kiegészítői lehetnek szinte bármilyen ételnek és végtelen lehetőséget kínálnak az újabb és újabb párosításokra.